Johannes Cornelis (Jan) Bus

    Geboren op 25-04-1896 te Haarlemmermeer
    Zoon van Petrus Bus en Maria Cornelia de Vlieger
    Overleden op 02-05-1981 te Haarlemmermeer

    Gehuwd 19-04-1939 te Haarlemmermeer met:

    Maria Gerarda Adriana Mesman
    Eerder getrouwd geweest met:
    Adrianus Hendrikus (Arie) de Vlieger (1895 - 1936) *
    Geboren op 05-03-1901 te Haarlemmermeer
    Overleden op 12-04-1998 (97)
    Begraven te Bennebroek

    Familierelaties:
    * Arie de Vlieger is een volle neef van Johannes Cornelis (Jan) Bus, want de vader van Arie de vlieger (Theodorus Cornelis de Vlieger) en de moeder van Johannes Cornelis (Jan) Bus (Maria Cornelia de Vlieger), zijn broer en zus.

    Jan Bus trouwde in 1939 met Maria Mesman. Zij was weduwe van Adrianus de Vlieger. Na het overlijden van haar eerste man bleef Maria Mesman op de boerderij 'Seebach' wonen aan de Spieringweg 1218 (Zwaanshoek, Haarlemmermeer) met het gevolg dat Jan Bus door zijn huwelijk ook boer werd in de Haarlemmermeer.

    Vanwege de grillige randen van De Haarlemmermeer hebben niet alle kavels dezelfde grootte van 20 ha. Kavel N 7 is 27 ha.

    Spieringweg N 7 Google Earth 2019

    De boerderij Seebach heeft zijn naam te danken aan de voorliefde van de dochter van de landeigenaar voor de kunstschilder Lothar von Seebach uit de Elzas.

    De boerderij is in de loop van de jaren aangepast aan de woonwensen van de bewoners, maar de paarden- en de koeienkop zijn blijven zitten.

    Boerderij Seebach still uit dronefilm youtubeBoerderij Seebach Spieringweg.

    De twee kavels ten noorden van N 7 waren van de familie Mesman. Direct naast N 7 was het kavel van de oudere broer van Maria Mesman, Zacharias Bernardus Mesman.

    Kavels Mesman uitsnede kaart 1958

    Jan Bus zal vermoedelijk tot ongeveer 1960 hier gewoond en gewerkt hebben.

     

    Op kavel N 7 is nu een trainingscentrum voor paarden gevestigd van de kleinzoon van Arie de Vlieger.

    Overgenomen van de site van Rob de Vlieger:
    Trainer Rob de Vlieger (1964) is een telg uit een al oud en lang bekend dravertrainersgeslacht. Zijn opa Arie de Vlieger trainde al harddravers op dezelfde boerderij als waar Rob nu zijn entrainement heeft. Aries broer Jan* behoorde in de jaren voor en na de Tweede Wereldoorlog tot de groten in de sport. Zijn bekendste draver was de legendarisch kortebaner Allouez.
    Rob belandde als schooljongen op het op twee kilometer van zijn ouderlijk huis gelegen entrainement van Jan van Dooyeweerd senior, waar hij de eerste kneepjes van het vak leerde. Rob wist vanaf dat moment wat hij later wilde worden. Na Van Dooyeweerd was Hennie Grift een belangrijke leermeester. Als jonge twintiger besloot hij zijn eigen entrainement te beginnen. Zappa Flight, een eigen folkproduct van vader Dick, bracht de eerste zege als zelfstandig trainer binnen.
    Inmiddels heeft Rob de Vlieger als rijder meer duizend overwinningen geboekt: in binnen- en buitenland op lange- en kortebaan. Als trainer nadert het aantal zeges de 2000. Gevraagd naar de drie belangrijkste successen in zijn rijdersloopbaan noemt hij de winst in de Derby der Vierjarigen met Idhuna Norton (1995) en Welmoed Landerije (2008) en de Grosser Preis von Deutschland met Zorba Oldeson (2010), de Duitse Merriederby met Anky Kievitshof (2010) en de Grote Prijs der Lage Landen met Ariane Beemd (2013).

     


    ***

    * Jan de Vlieger (1898 - 1968) was een fenomeen in de drafsport. Hij behaalde vele prijzen. In het archief van de Nationale Draf- en rensport is een artikel over de Familie de Vlieger verschenen. Een In Memoriam en een interview met Jan de Vlieger zijn hier te lezen.


    ***

    Arie de Vlieger (1895 - 1936)

    Maria Mesman was eerder gehuwd op 25-jarige leeftijd op 16-06-1926 te Haarlemmermeer met Adrianus Hendrikus (Arie) De Vlieger 31 jaar oud, landbouwer, pikeur, fokker van renpaarden, geboren op 21-03-1895 te Haarlemmermeer, overleden op 31-01-1936 te Haarlemmermeer op 40-jarige leeftijd (brontekst: Arie de Vlieger is verdronken in de Ringvaart nabij Zwaanshoek. Zijn paard 'Zijne Excellentie' schrok van een voorbijrijdende vrachtauto, met als gevolg dat Arie met paard en kar (sulky?) in de Ringvaart belandde en daarbij zo verstrikt raakte in kar en tuig, dat hij verdronk. De 40-jarige Arie liet een zwangere vrouw, met vier jonge kinderen tussen de 2 en 8 jaar achter. Uit dit eerste huwelijk zijn vijf kinderen geboren (Bron: JAB).

    De Leeuwarder Nieuwsblad bericht hierover als volgt:

    A de Vlieger droevig ongeval Leeuwarder Nieuwsblad 01 02 1936 

    In De Banier, staatkundig gereformeerd dagblad, staat dit bericht:

    A de Vlieger verongelukt De Banier staatkundig gereformeerd dagblad 01 02 1936 

     


    ***

    Dirk de Vlieger (1866 - 1950)

    Theodorus Cornelis (Dirk) de Vlieger is de grondlegger van de stal waar zijn zoons Arie en Jan, en later de kleinzoon van Arie, Rob de Vlieger hun successen hebben behaald. Dirk is in 1892 begonnen als landbouwer op de Elizabeth Hoeve, Hoofdweg 1779 te Nieuw-Vennep.

     ***


    Externe links

    De kavels M 1 en M2, N 1 t/m N 6, J 5 en 6 zijn gekocht door Baron van Verschuer, de 'paardenbaron' van de Hartekamp in Heemstede.  Hij had op hofstede Eert den Koning een stoeterij.
    Baron van Verschuer werkte veel samen met zijn paardenvrienden Wickevoort Crommelin en Gevers van Endegeest die ook veel kavels gekocht hadden.

     ***

     

     

    Nieuwsbrief

    Op onregelmatige tijden wordt er een nieuwsbrief verzonden. Denk daarbij aan een of enkele keren per jaar.

    Matomo opt-in

    Main Menu