Maria Adriana (Rie) Bus

  Geboren 17 augustus 1912 te Haarlemmermeer
  Dochter van Goverdus Bus en Martha Maria van Kasteren
  Overleden 9 april 2013 te Oshawa, Canada (100)

  Gehuwd 8 juni 1942 met:

  Jacobus Joannes Wilhelmus (Jacques) de Jong

  Geboren 25 juni 1906 te Amstelveen
  Zoon van Johannes Cornelis de Jong en Anna Margaretha Meijer
  Overleden 17 december 1985 te Toronto, Canada (79)

  2 Familiealbum019  Jaques 

   

  Jacques was, net als zijn vader, brood- en banketbakker.

  Rie en Jacques kregen een dochter.

  De vroegste herinnering aan Rie en Jacques is dat mijn ouders vertelden dat ze op hun bruiloft waren. Die werd ergens in het midden van het land gehouden waar veel bossen zijn. Op het menu stond - midden in de oorlogstijd - reerug. Of dit verhaal klopt weet ik niet, maar het heeft altijd wel indruk op me gemaakt.

  De tweede herinnering is dat we vanuit Heemstede op de fiets naar de sluizen van IJmuiden zijn gefietst. We kregen onderweg tekst en uitleg over de werking en het doel van de sluizen. We zouden ook gaan kijken naar een schip dat geschut zou worden. Er lag inderdaad een schip, zo groot dat het wel een flatgebouw leek. Op dit schip waren mensen die gingen emigreren. En nu zaten Rie, Jacques en Ria op dit schip, op weg naar Canada. We gingen zwaaien. En veel mensen aan boord zwaaiden terug, maar ik kon niet zien wie van de zwaaiers familie was.

  De derde herinnering gaat over brieven. In die jaren hadden we nog geen telefoon, dus alle contacten gingen per post. Soms kregen we een brief uit Canada. De postzegel vond ik het meest interessant. Een enkele keer zat er een foto bij die me weinig zei. Maar het aardigst vond ik dat niet mijn vader (zoals dat gebruikelijk was), maar mijn moeder schreef. Op superdunne blauwe velletjes schreef ze regelmatig een heel verhaal. En wat me daarbij opviel, ze keek er zo blij bij. Blijkbaar betekende dit erg veel voor haar.

  De vierde herinnering was een verrassing. We woonden al enkele jaren in Vlissingen en werkten in de bioscoop. Terwijl ik de kaartjes van de laatste klanten controleerde, kwamen er een paar mensen binnen schuifelen met verwachtingsvolle blikken in de ogen. Voorop liep een jongedame die me vaag bekend voorkwam, gevolgd door twee oudere dames. En toen zag ik het pas goed. Het waren Ria en Rie met Joop of Cella. Helaas was het erg druk en hadden we weinig tijd voor elkaar, maar het was wel een heel bijzondere ontmoeting.

  Heel goede herinneringen heb ik aan de 90ste verjaardag van Rie. Die heeft ze samen met haar familie in Nederland gevierd. Een heel gezellige dag hebben we gehad op en rond de Kaagerplas. Bij die gelegenheid hebben we elkaar heel wat beter leren kennen. Daar hebben we ook de echtgenoot van Ria, Alec ontmoet. En ook familieleden van Jacques. Het was een heel bijzondere dag.

  90e verjaardag Rie 200200kl1

  90e verjaardag Rie 2002002klMap Bus, Bep Bus, Rie Bus, Marcella Bus-Saeij.

  90e verjaardag Rie 2002004klAdrie Bus, Marcelle Bus-Saeij, Map Bus, Ria Bus, dochter van Ria Bus.

   

  Jack de Jong en Rie Bus emigreren naar Canada na de oorlog. Zij vestigen zich in Toronto en beginnen een bakkerij. Meerdere winkels volgen. Rond 1970 worden de winkels verkocht. Jack overlijdt in 1985 en Rie gaat nog als vrijwilliger werken in een cadeaushop van St. Joseph's Health Centre in Toronto. In 1996 gaat ze bij haar dochter en schoonzoon wonen in Oshawa. Ze dementeert en haar dochter verzorgt haar tot aan haar overlijden (Bron: JAB).

   

  Rie overleed op ruim 100-jarige leeftijd.

  Maria Adriana de Jong Funeral details

   

   

   

   

  Nieuwsbrief

  Op onregelmatige tijden wordt er een nieuwsbrief verzonden. Denk daarbij aan een of enkele keren per jaar.

  Matomo opt-in

  Main Menu