Johanna Maria (Joop) Bus

  Geboren 29 juli 1918 te Haarlemmermeer
  Dochter van Govert Bus en Martha van Kasteren
  Ongehuwd
  Overleden 20 augustus 2001 te Leiden (83)

  joop Joop in Canada Joop receptie

  Joop Bus, door anderen ook wel Jo Bus of juffrouw Bus genoemd, heeft in ons leven een niet onbelangrijke rol gespeeld. Ze was een constante factor, waarbij ze zich nooit op de voorgrond stelde.

  Map Joop 3 Familiealbum005Joop met haar jongere zusje Martha (Map)

   

       
    Joop Bus vertelt over haar jeugdherinneringen
  Voor de 75e verjaardag van mijn moeder Martha (Map Bus) heb ik haar zus Joop geïnterviewd over haar jaren jeugdherinneringen samen met haar zus Map waar ze haar hele leven veel me optrok. Dat was in 1969. Joop was toen 78 jaar.
  In onderstaande film heb ik zes fragmenten gekozen waarin ze vertelt over wat hier op de site vermeld staat, met name over hun tijd in Hoofddorp, hun familie, maar ook over Bodegraven, Reusel, Beverwijk en Leiden (duur 16 minuten). 
   
       
   
   
   

   

  Passen en meten

  Tegen de tijd van feestdagen of verjaardagen kwamen we nogal eens bij haar langs. Bij een eerder bezoek had ze Map ingelicht over iets dat ze voor ons apart had gehangen. Dat werd dan passen en keuren. Als het een beetje tegen zat, zaten drie vrouwen aan je te sjorren om de kleding er een beetje netjes uit te laten zien. Joop had altijd een speldenkussentje aan de pols waarmee ze tekortkomingen aan de kleding kon wegwerken. Zo werd de confectiekelding aan onze doorgeschoten lijven aangepast. Joop was inventief in het oplossen van kledingproblemen. Iets dat in een van de liedjes bij haar afscheid van C&A door haar collega's nog gememoreerd werd. Wollen sokken - die toen nog niet van elastische vezels voorzien waren - moesten op maat gekocht worden. Groot was mijn verbazing toen ik een vuist moest maken en Joop er de sok omheen deed. Zo nam ze de maat van mijn voeten. Dat vond ik reuze knap, maar ook een beetje stom. Ik had immmers mijn voeten bij me.

  Joop Bus weet raad

  Wie Joop zegt, zegt CA logo

  Vakantie

  Toen we nog jong waren ging Joop met ons mee op vakantie. Dat was heel prettig voor ons, want van Joop (of vanwege haar aanwezigheid) mochten wij meer. Joop was niet bang uitgevallen en stapte overal op af.

  Onze eerste vakantie ging naar Voorthuizen op de Veluwe. In een barak die uiterst primitief was ingericht (je kan dit het best vergelijken met een tent maar dan van hout) hebben we letterlijk gebivakkeerd. Koken gebeurde op een benzine vergasser op de vloer, wassen aan de pomp op de wei (ik kan de smaak van het steenkoude en ijzerhoudende grondwater nog steeds proeven), afwassen in de sloot. Joop maakte er geen punt van en wist de ontstane spanning na de teleurstelling van de erbarmelijke omstandigheden om te buigen in iets vrolijks. Feestelijk was het ontbijt. Dat kregen we bij de boer in de enorm grote keuken. En er was niet alleen heerlijk brood met jam, elke dag waren er volop eieren. Dat laatste was niet zo vreemd, want Barneveld, de eiermijn van Nederland, was vlakbij.

  Voorthuizen

  Joop Map afwas

  Woningruil tijdens de vakantie in Nijmegen, Den Bosch en Dieren was een goedkope en praktische oplossing. Joop was daarbij, tot groot plezier van ons allen. Jarenlang heb ik het gevoel gehad dat Joop het veel jongere zusje van mijn moeder was. Ze deed mee met alles wat wij als kinderen bedachten. Roeien, kanovaren en in de speeltuin alles proberen. Joop was erbij.

  Pieto De 60 er jaren048

  Vanuit Den Bosch gingen we, begin jaren zestig, op de fiets naar Berlicum. Daar zou nog familie moeten wonen. We zijn daar op bezoek geweest bij 'tante Pieto'. Die leefde in een klein huisje, samen met een oude man waarvan ik de relatie niet meer weet. Iets verderop in de straat woonde haar dochter met kinderen. In de achtertuin, waar ook het befaamde 'huuske' stond, zijn we op de foto gezet.

  Achteraan: Luuk. Daarvoor: dochter... met dochter..., Ruud, Maus, Map, Joop, ?, tante Pieto. Vooraan: Carla, ?, ?, ?.

  Weet iemand hoe de andere mensen heten?

  Joop De 60 er jaren050 Joop De 50 er jaren066

   

  Net als de andere zussen heeft Joop ook geholpen in de winkel van CJamin thuis. Ze wist mooi te vertellen hoe er een speciale techniek was om de kersenbonbons af te wegen waar klanten bij stonden. Ik weet niet meer hoeveel er in een ons gingen, maar dat was net te weinig voor een ons. En één meer was weer veel te veel. Dus was het de kunst om de laatste kersenbonbon met een zwier in het zakje op de weegschaal te gooien zodat die doorsloeg door het ons. Dan leek het alsof de klant meer kreeg dan er werkelijk in het zakje zat. Ze kon daar ondeugend en smeuig over vertellen.

  Terwijl ze al jaren voor C&A werkte heeft ze heeft tot aan de sluiting van de CJamin winkel aan de Steenstraat boven de winkel gewoond. Ook toen Riek een nieuw filiaal in Voorburg kreeg is ze samen met Riek naar een appartement boven die winkel gegaan. Toen Riek in 1984 overleden was is ze naar een eigen flat in Leiden verhuisd waar ze tot aan haar overlijden in 2001 gewoond heeft.

  Joop heeft haar hele werkzame leven voor C&A gewerkt, waarbij ze de laatste jaren een functie had dicht bij de directie.

  Herineringen

  (Luc) Toen Joop bij C&A in Haarlem werkte, werden we op geztte tijden meegnomen naar de Anegang - de straat waar C&A gevestigd was - om kleren te passen. Wij werden dan geholpen door 'juffrouw Bus' die wij uiteraard met haar voornaam aanspraken.

  Wanneer we op de Steenstraat waren, zat Joop steevast op een melkkrukje met stoffen bekleding, naast de kachel te breien. Als ik daar aan denk dan hoor ik nog steeds het geluid van de breinaalden die snel tikkend de tijd verdreven. Ze moet honderden truien hebben gemaakt en het kon haar daarbij niet ingewikkeld genoeg zijn. Kabels, patronen, kleuren, vormen. Meestal met twee pennen, maar ook drie of vier pennen. Kwam ze bij ons bezoek, dan had ze altijd wel een of ander breiwerkje bij zich.

   

   

   

   

   

  Nieuwsbrief

  Op onregelmatige tijden wordt er een nieuwsbrief verzonden. Denk daarbij aan een of enkele keren per jaar.

  Matomo opt-in

  Main Menu