Lambertus Johannes (Bertus/Bart) Bus 

  Geboren 3 december 1913 te Haarlemmermeer
  Vijfde kind en enige zoon van Govert Bus en Martha van Kasteren 
  Overleden 8 december 1970 te Leiden (57)

  Gehuwd te Leiden op 29 december 1952 met:

  Marcella (Cella) Saeij

  Geboren 12 mei 1927 te Oostburg (Zeeuws-Vlaanderen)
  Dochter van Alphonsus Donatus Josephus Saeij en Levina Maria de Poorter
  Woont in Leiden

  2 Familiealbum092  cella 

   

  Bart 2 Familiealbum094

  De lagere school in Hoofddorp. Wie is Bart?

  Luc Boumans: Het was op de Steenstraat. In de huiskamer staat in het midden een tafel. In de hoek tegenover de deur staat een hoge stoel met een gehaakt kleedje hoog op de rugleuning. Dat is de stoel van Oma. Rondom de tafel staan stoelen met spijltjes in de rugleuning.

  Bart is altijd in voor een geintje, maar sommigen zeiden dat hij een pestkop was. Op een gegeven moment speelt hij kiekeboe met mij. Aanvankelijk vind ik dat als kleine peuter erg leuk, maar Bart vind dit soort spelletjes nog veel leuker en gaat ermee door totdat ik het op een blèren zet. Geruime tijd doe ik wat voorzichtig met deze oom.

  Later is hij de fijnste oom die ik dan heb, want hij heeft een auto. Op tournee door het land als vertegenwoordiger van de in Leiden gevestigde conservenfabriek L.A. Nieuwenhuizen, komt hij bij ons langs. We mogen een ritje met hem meerijden naar een klant op het Wilhelminaplein in Heemstede. Terwijl hij bij de winkelier de bestelling opneemt, waan ik me de koning te rijk. Helaas komt geen van mijn vriendjes langs om me samen met mijn oom te bewonderen.

  Op zekere dag zien we aan onze ouders dat er iets ernstigs aan de hand is: Bart heeft een ongeluk gehad. De Volkswagen Kever is van achteren aangereden. Bart heeft ernstig rugletsel en moet na de ziekenhuisopname blijvend een zwaar leren corset dragen. Bij iedere beweging die hij maakt piept en knarst zijn ruggensteun.

  Een paar jaar voor dit ongeluk had ook al in het ziekenhuis gelegen. In het sanatorium Heliomare wordt hij langdurig behandeld. Men maakt zich zorgen: 'Als hij niet binnen de komende vier uur kan plassen, zullen zijn nieren beschadigen en loopt hij kans op een niervergiftiging'. Net op tijd loopt het gelukkig goed af met hem. De sluizen openen zich tijdig.

  Bart 2 Familiealbum102 Bart Jeanne099kl

  Aan het einde van de vakantietijd fietsten we regelmatig grote afstanden. Een ritje naar Leiden was niet ongewoon. Het duurde even voordat we de Veilingkade gevonden hadden. Bart en Cella woonden boven, dus even naar binnen of naar buiten, betekende wel steeds trappen lopen. Nu ik dit schrijf, bedenk ik dat in de huizen waarin hij gewoond heeft (afgezien van de boerderij) de woning áltijd boven was.

  Eén van mijn vakantiebaantjes was het leegruimen en opschilderen van de kelder onder de net geopende winkel aan de Korevaarstraat. In een hoek lagen nog de laatste kolen. De wanden waren grauw en zwart. Het kostte dan ook de nodige lagen kalk voordat de kelder wit was. Ik heb goede herinneringen aan de tijd die ik bij hen heb doorgebracht. Vooral kletsen in de ruimte achter de winkel was gezellig en dat kwam niet alleen omdat er altijd koffie te vinden was.

  Bart Bus018 Bart Bus021

  Bart Bus019

  Bart Bus had tezamen met zijn vrouw Marcella een winkel in rookartikelen in Leiden. Bart overlijdt 08-12-1970 te Leiden. Marcella heeft de winkel nog aangehouden tot 1988 (Bron: JAB).

   

   

   

   

   

  Nieuwsbrief

  Op onregelmatige tijden wordt er een nieuwsbrief verzonden. Denk daarbij aan een of enkele keren per jaar.

  Matomo opt-in

  Main Menu