Familie Bus Haarlemmermeer

  Haarlemmermeer strook

  Nieuwsbrief januari 2021

  donderdag 21 januari 2021
   

  Laatste toevoegingen

   

  Beste ,

   
  Joop Bus video still    Van de video van het interview dat ik met mijn tante Joop Bus in 1996 gehad heb, zijn de delen waarin ze vertelt over haar jeugd, voor zover dat hier op de site besproken worden, toegevoegd.

  Om de relatie van pastoor Steenvoorden met de eigenaar van Rijkstee, Johannes van der Hulst weer te geven, is een klein stukje stamboom opgenomen.

  Familierelaties Steenvoorden vd Hulst


  Over de eerste bewoners van Rijkstee en hun bewoners, de familie Van der Hulst, is een klein stukje tekst toegevoegd.


  Het verhaal over boerderij De Landman is sterk uitgebreid.
  Twee foto's uit 1908 en 1947 toegevoegd.
  Ook twee mooie foto's (zie hiernaast) van De Landman die zo sterk op elkaar lijken dat het een puzzeltje geworden is: Zoek de verschillen.   

  Boerderij De Landman 1980 archief cbus De Landman Bennebroekerweg 1982 foto Theo Baart

  Joke heeft een tekening gemaakt van de boerderij en schuur op JJ 12, waar mijn opa geboerd heeft. Afgezien van de RAF luchtfoto ken ik geen foto van deze boerderij.

  boerderij ome GoofJJ12

   

  Kan je iets bijdragen aan deze site?

  Als je een aanvulling op iets wat nog niet op de site staat of een correctie hebt op iets wat er wel op staat, maak dan gebruik van het contactformulier op de site.

     Powered by Joobi


  Familie Bus Haarlemmermeer

  Haarlemmermeer strook

  Nieuwsbrief februari 2021

  dinsdag 16 februari 2021

  Moordaanslag en verkopingen

   

  Beste ,

   

  Vooraf

  Dank aan Jan, Marianne en anderen voor hun inbreng.

  In de vorige nieuwsbrief (januari 2021) heb ik een paar nieuwe toevoegingen vergeten mee te nemen. Daarom begin ik daar deze nieuwsbrief  mee.

  Adriaan Bus en zijn oudere broer Jacobus Bus, zijn politiek actief geweest. Ze hebben in de gemeenteraad van Haarlemmermeer gezeten. Adriaan voor de RKSP en van Jacobus is dat niet bekend.


  Op de pagina van Anna Margaretha Bus en Klaas Koeckhoven staan een paar mooie foto's.

  Anna Margaretha Bus  2


  De pagina van Waltherus Koeckhoven, de zoon van Nicolaas Thomas Koeckhoven en Bep Kolk, is met een paar familiefoto's uitgebreid.

  Therus Koeckhoven en Bep Kolk bew 


  Moordaanslag

  Op de onvolprezen site Delpher van de Koninklijke Bibliotheek kwam ik nog wat krantenartikelen tegen over een moordaanslag in 1919. Op de pagina van Govert staan de (sappige) details.


  Verkopingen

  Naar aanleiding daarvan ben ik gaan zoeken op de naam Bus en het adres Hoofdweg. Helaas heeft elk dorp wel een hoofdweg en bussen rijden ook overal. Maar ik had geluk en vond een advertentie voor de veiling van het kavel van G. Bus in 1924.

  Vrijwillige openbare verkooping bouwland G Bus Algemeen Nederlandsch Landbouwblad 19 04 1924

  Opnieuw had ik geluk en vond zowel de verkoop van de boerderij en de grond van Govert aan verschillende gegadigden.

  In die akte staat vermeld dat Govert in 1908 het huis en erf apart gekocht heeft van het bouwland. Ook daarvan heb ik de akte gevonden. Die akte is te zien bovenaan de pagina van Govert.


  Als met al  - zeker voor mij als kleinzoon van Govert - belangrijke aanvullingen.


   

  Kan je iets bijdragen aan deze site?

  Als je een aanvulling op iets wat nog niet op de site staat of een correctie hebt op iets wat er wel op staat, maak dan gebruik van het contactformulier op de site.

   


  Powered by Joobi


  Familie Bus Haarlemmermeer

  Haarlemmermeer strook

  Nieuwsbrief september 2021

  donderdag 02 september 2021
   

  Graanoogst

   

  Beste ,

   

  Een van de belangrijkste zaken op de boerderijen in de Haarlemmermeer was het binnenhalen en het verwerken van de oogst.

  Jan Bus heeft een mooie, informatieve pagina gemaakt, waarin aan de hand van een serie foto's van vóór en tijdens de 2e Wereldoorlog, het proces van de graanoogst verteld wordt. Op de foto's, die op hoeve Rijkstee gemaakt zijn, zijn ook leden van de familie Bus te zien tijdens de oogstwerkzaamheden.

  Rijkstee oogst 9 maaien met de zelfbinder

  Van het werken met paarden tot gemechaniseerd werk. Op deze nieuwe pagina wordt per foto in onderschriften uitgelegd wat erop te zien is.

  Dorsen in 1941 op Rijkstee 1

  Het is een welkome bijdrage geworden voor de site, speciaal over het leven en werk van de familie Bus in de Haarlemmermeer. Zeer bedankt Jan.


  Jan kwam ook een mooie foto tegen van ome Adriaan. Op de eigen pagina van Adrianus Bus kan je die vinden. Oom Adriaan staat, keurig in het pak, naast een paard om dat eens goed in zich op te nemen.


  Klein nieuws

  Vanwege privéomstandigheden heb ik de afgelopen maanden weinig of niets aan de site toegevoegd of veranderd. Toch zijn er wel nieuwe onderdelen en correcties aan artikelen doorgevoerd.

  In een tv uitzending zag ik dat de vrouw van Jacob Amersfoordt, Hermina Maria Dijk, componist was. Amersfoordt, de man die als (tweede) burgemeester van Haarlemmermeer de lijst maakte van namen en eigenaars van de hofsteden in Haarlemmermeer, woonde met haar op de hofstede Badhoeve waar zijn vrouw ook gemusiceerd heeft. Op die pagina zijn een paar regels tekst toegevoegd en links naar externe pagina's met meer informatie (klik op de betreffende pagina op de naam van Hermina Maria Dijk voor meer informatie over haar).

   

  Kan je iets bijdragen aan deze site?

  Als je een aanvulling op iets wat nog niet op de site staat of een correctie hebt op iets wat er wel op sta, maak dan gebruik van het contactformulier op de site.

   


  Powered by Joobi


  Familie Bus Haarlemmermeer

  Haarlemmermeer strook

  Nieuwsbrief maart 2023

  dinsdag 07 maart 2023
   

  Sterrenkundige op klompen

   

  Beste ,

   

  Het is lang geleden dat ik iets van me heb laten horen. En eigenlijk is dit bericht ook niet een speciaal een familie-Bus-bericht. Maar het gaat wel over een opmerkelijke inwoner van de Haarlemmermeer waarvan ik weinig op het internet kon vinden: amateurastronoom P.G. Meesters uit Halfweg.

  Vanwege mijn persoonlijke belangstelling voor de sterrenkunde kwamen twee dingen mooi bij elkaar. Sterrenkunde en de Haarlemmermeer. Daarom heb ik een speciale ruimte op de site voor hem ingericht.

  Piet Meesters was een grond- en betonwerker uit Halfweg. Vanwege de arme en eenvoudige afkomst was er geen gelegenheid voor hem om na de lagere school verder te leren. Hij moest, zoals dat toen vaak het geval was, meehelpen om de kost te verdienen.

  Piet was erg geïnteresseerd in de sterrenkunde en hij heeft zichzelf daarin bekwaamd. Zo goed, dat hij landelijke bekendheid kreeg. Hij maakte zelf sterrenkijkers die hij weer doorverkocht zodat hij geld over hield om voor zichzelf een grotere en betere kijker in zijn eigen sterrenwacht te kunnen plaatsen.

  Foto 50

  Hij tekende zeer nauwkeurige en gedetailleerde kaarten van de sterrenhemel waarmee hij van nut werd voor verschillende professionele sterrenwachten.

  Ook ontdekte hij enkele nieuwe, nog onbekende sterren, zogenaamde Nova's.

  Door zijn bekendheid kreeg hij regelmatig bezoek van belangstellenden die soms per bus bij hem werden afgeleverd. Hij hield lezingen in het hele land.

  Tegenslagen zijn hem niet vreemd, maar daar weet hij zich wonderwel doorheen te slaan. Misschien is dit wel een karaktereigenschap die sterk verbonden is aan de Haarlemmermeer.

  Op de site staat meer informatie over deze bijzondere inwoner van de Haarlemmermeer. Veel krantenartikelen, het boek dat hij schreef over zijn leven en werk als amateurastronoom, en een interview met hem in o.a. de Leidse Courant en in Trouw in 1955.

  P.G. Meesters past wel bij meer markante personen in de Haarlemmermeer zoals Pastoor Steenvoorden die ook een apart plekje op de site gekregen heeft.

  Omdat dit geen personen zijn die behoren bij de familie Bus in de Haarlemmermeer, het vertrekpunt van de site, krijgen zij een plekje onder Diversen.

  P.G. Meesters, grond- en betonwerker werd bekend astronoom
  P.G. Meesters, Mijn sterrenwacht, speurtochten langs het firmament
  Krantenknipsels
  Een Geleerde op klompen, interview 1955

  Net als bij Pastoor Steenvoorden is er voor P.G. Meesters een aparte navigatie toegepast met een verwijzing naar de beginpagina van de site.

  Foto 49a 

  Als iemand bekend is met de bekende persoon uit de Haarlemmermeer, dan hoor ik daar graag meer over.


  Veel leesplezier,
  Luc Boumans

   

  Kan je iets bijdragen aan deze site?

  Als je een aanvulling op iets wat nog niet op de site staat of een correctie hebt op iets wat er wel op staat, maak dan gebruik van het contactformulier op de site.

     Powered by Joobi

  Matomo opt-in

  Main Menu