Film- en bioscoop

ervaringen van een operateur

door Luc Boumans

 

Iedere operateur van elke bioscoop zal een eigen verhaal kunnen vertellen. Dit is mijn verhaal, gebaseerd op diverse theaters en bedrijven waar ik van 1965 tot 1985 met film gewerkt heb. Omdat het om persoonlijke herinneringen gaat die al weer heel wat jaren geleden beleefd zijn, voel ik me redelijk vrij om de mensen die ik in die tijd ben tegengekomen bij naam te noemen1. De meesten zijn op leeftijd of overleden. En door het noemen van namen worden de herinneringen levendiger.

Na een rommelig begin op een andere school kwam ik in Haarlem op het Mendel College terecht waarbij ik de derde klas van de havo – ook na een tweede jaar – niet heb afgerond. Te dromerig geweest, denk ik. Ik had al eens gekeken of ik na de havo naar de Filmacademie zou kunnen, maar dan moest je wel minstens de havo hebben afgemaakt. Dat viel dus al meteen af.

Het was begrijpelijk dat ik iets anders moest gaan doen: werken.

Fotografie leek me wel wat. Niet dat ik daar enige ervaring mee had, maar het fotografenwerk sprak me wel aan. Met name de techniek ervan had mijn interesse, de rest zou wel komen in de praktijk. Met een schriftelijke cursus van de Nederlandse Fotovakschool moest de basis gelegd worden om ergens aan de slag te kunnen gaan.

Linhof Kardan 4x5 technische cameraIntussen had iemand voor mij een kennismakingssessie bij een reclamebureau in Amsterdam geregeld. Ik mocht meekijken in een reclamestudio waar een fotograaf, met een Linhof Kardan technische camera, opnamen maakte van een fotomodel. Dat maakte indruk, maar uit het gesprek achteraf maakten we over en weer snel op dat dit niet mijn wereldje was.


1 Als je daar bezwaar tegen hebt, wil je dat dan bij mij melden. Dan kan ik de vermelding aanpassen.


Van Lemel