In het Limburgse Echt was een bioscoop gesloten en de apparatuur stond te koop. Met het Volkswagen busje van Frans Meur zijn we naar Echt gereden en hebben we samen de cabine leeggehaald en ingeladen. Twee oude Bauer M7 projectoren met koolspitsenlampenhuis en kwikdampgelijkrichters, versterkers, geluidsdoek, en nog zo wat. Met veel passen en meten kregen we alles mee. De zes meter lange rol met het projectiescherm lag op het dak en stak voor en achter het busje ruim uit. Het busje was zwaar overladen, want bij het wegrijden voelden we de banden heel duidelijk zijdelings bewegen. Met het zweet in de handen heeft Frans ons naar Vlissingen gereden, waar we de volgende dag alles in zijn werkplaats gestald hebben.

Omdat al snel duidelijk werd dat zonder voldoende eigen geld een bioscoop beginnen met deze apparatuur onbegonnen werk was, meer gedreven door enthousiasme dan zakelijk inzicht, werd het spul bij Frans in een afgelegen berging opgeslagen. In de winter is bij vrieskou een waterleiding boven dat hok bevroren zodat er in het voorjaar waterschade was waarbij ook de projectoren niet ontzien waren. Spoorslags alles er weer uitgehaald en in de grote nieuwe werkplaats (die voorheen door een poelier gebruikt was geweest) aan de Spuistraat gebracht om geheel uit elkaar gehaald te worden, gedroogd, schoongemaakt en dik in de olie gezet werd. Frans heeft de motoren in zijn droogoven (motoren die door hem opnieuw gewikkeld waren werden in de lak ondergedompeld en in een droogoven uitgehard) voor de zekerheid gedroogd, waarna we alles getest hebben.

Toen dat allemaal goed was afgelopen moest ik voor een betere berging zorgen. Veel garages waren er niet beschikbaar, maar in Koudekerke kon ik er een huren. Daar hebben we het hele boeltje neergezet in afwachting van betere tijden of voor een huisbioscoop thuis wanneer het huis zou zijn opgeknapt. De rest van de garage zou als opslagruimte kunnen dienen tijdens de verbouwing.

Zoals zo vaak in het leven, het liep allemaal wat anders.

Bauer M 7 projector met koolspitsenlampenhuis 3 kl

Bauer M 7 projector met koolspitsenlampenhuis 3 kl 

Bauer M 7 projector met koolspitsenlampenhuis kl

 

Alhambra theater Vlissingen

Stichting Filmtheaters Middelburg