verbouwing naar 2 zalen

Vanaf half januari 1978 is Alhambra vanwege een verbouwing gesloten.
Op 11 mei 1978, zestien weken later, starten de voorstellingen weer.
Nu in twee zalen: Alhambra I en Alhambra II.

De Provinciale Zeeuwse Courant plaatste de dag na de heropening een kort berichtje, zonder foto's.

Alhambra opent 2 zalen PZC 12 05 1978Provinciale Zeeuwse Courant 12 mei 1978

Er is in de zestien weken (en niet 17 maanden zoals in de PZC stond) heel veel werk verzet. Aannemersbedrijf Geschiere-Wattel, schildersbedrijf Buitelaar-Pouwer, installatiebedrijf (?) en verwarmingsbedrijf Sawema konden aan de slag.

Om van het verouderde theater twee afzonderlijke zalen te maken, moest er veel gesloopt worden. Dat gaf veel rommel en stof.

Onderstaand heb ik de verschillende delen bij elkaar gebracht in een beeldverhaal, zodat het verloop van oud naar nieuw beter herkenbaar blijft.

Balkon wordt Zaal-2

Stalen balk

Extra nooduitgang

Dakbedekking

Benedenzaal wordt Zaal-1

Entree, kassa, hal, trappen en toiletten

Cabine's

Elektrische installaties

Kassa, kantoor en buffet

Artikel in blad NBB

 

Op onderstaande foto's staan enkele personen afgebeeld. Als je een bezwaar tegen hebt, wil je dat dan bij mij melden. Dan kan ik dat aanpassen.

Alhambra verbouwing 005De verbouwing is begonnen (foto: Luc Boumans (LB)).

 

Balkon wordt Zaal-2

Alhambra verbouwing 011De wanden (met lekkagesporen) waren van zachtboard, de onderkant een lambrisering van bruin, dun multiplex. Op het balkon had de vloer in de gangpaden en op sommige rijen versleten vloerbedekking, maar op de meeste plaatsen lag er linoleum. Links zijn de projectievensters te zien. Bovenaan is de koof waarin de neonverlichting - de hoofd zaalverlichting - lag, nog net zichtbaar. Aan de wand armaturen met buisvormige gloeilampen (foto: LB).

Alhambra verbouwing 013Achter de verwarming naast de achterste rij zaten sleuven waardoor frisse buitenlucht de zaal in kon komen. Aan de buitenkant van het gebouw waren die sleuven zichtbaar. Langsrijdend verkeer - met name sportief bereden motoren - waren tijdens de voorstelling goed te horen. Eenvoudige stoelen met gebogen multiplex rug en dunne, blauwe bekleding. De zittingen waren ook dun en van verschillende stoelen zakte de opklapbare zitting verder door dan horizontaal (foto: LB).

Alhambra verbouwing 012Blik vanaf het balkon op de zaal beneden. Het doek voor het projectiescherm was geel met daarop gekleurde geometrische figuren (foto: LB).

Alhambra verbouwing 014Ingang balkon en deur nooduitgang. Plafond verwijderd (planken is het platte dak) (foto: LB).

Alhambra verbouwing 015Balken waaraan de gipsplaten komen te hangen voor het nieuwe plafond. Over de treden van het balkon is een verhoogde werkvloer aangebracht (foto: LB).

Alhambra verbouwing 016Over de treden van het balkon is een stellage met werkvloer aangebracht om aan het plafond te kunnen werken (foto: LB).

Alhambra verbouwing 017Balkon/Zaal-2, plafondconstructie gezien richting projectiescherm. Achteraan, in de stenen muur van de grote zaal, is een van de twee ventilatoren zichtbaar (foto: LB).

Alhambra verbouwing 018In de benedenzaal is ook een verhoogde werkvloer aangebracht. Hier is te zien dat de bekleding van de zijwanden is blijven zitten (foto: LB).

Alhambra verbouwing 019De wand waar het projectiescherm van Zaal-2 zal komen. Daarachter is het verlaagde plafond van de benedenzaal te zien (foto: LB).

Alhambra verbouwing 020De achterwand van Zaal-2 met de projectievensters.Aan de rechterkant is de doorgang te zien van een extra nooduitgang (foto: LB).

Alhambra verbouwing 021De balken van de wand waar het projectiescherm komt. Deze wand is ongeveer 6 meter verder opgeschoven dan waar de oude balkonrand zat. De nieuwe, verlengde vloer is gemaakt die rust op een nieuwe stalen balk (foto: LB).

Alhambra verbouwing 022De treden waarop de stoelen komen te staan laten al goed zien hoe de nieuwe zaal-2 eruit gaat zien. Onze hond Rhana was overal bij (foto: LB).

Alhambra verbouwing 023Een wirwar van balken. Een kwestie van passen en meten (foto: LB).

Alhambra verbouwing 024Door de balklaag van de verlengde vloer voor het scherm van Zaal-2 is beneden een van de nooduitgangen van de grote zaal te zien (foto: LB).

Alhambra verbouwing 025De ruimte tussen de rijen stoelen van Zaal-2 is ruimer dan de opstelling van het balkon. Daarom worden de treden elk met ongeveer 20 cm verlengd (foto: LB).

Alhambra verbouwing 026De wanden zijn afgewerkt met dikke dubbele platen gipsplaat vanwege de brandveiligheid en om geluidsoverdracht naar de andere zaal te beperken (foto: LB).

Alhambra verbouwing 027Het plafond wordt zwart geschilderd om zoveel mogelijk storende reflecties van het projectielicht te voorkomen (foto: LB).

Alhambra verbouwing 028De ladder staat in een van de nieuwe openingen van de ventilatie. Op het dak staan twee nieuwe ventilatoren voor zaal-2 (foto: LB).

Alhambra verbouwing 029Het blijft ondanks de treden toch nog een flinke hoogte om de wanden te schilderen (foto: LB).

Alhambra verbouwing 030Het projectiescherm hangt, de vaste zijgordijnen zijn opgehangen. De aansluiting van een van de actieve luidsprekers is zichtbaar. De verlichting is aangebracht (foto: LB).

Alhambra verbouwing 031Boven en onder het scherm wordt een koof aangebracht. Links en rechts naast het scherm hangen zijkaders om het scherm aan te kunnen passen aan het vertoonde beeldformaat van widescreen of cinemascoop. Links op de vloer staat de kadermoter (foto: LB).

Nieuwe situatie: Balkon is Zaal-2 geworden

Alhambra verbouwing 032Zaal-2 is klaar. De beide nooduitgangen hebben geluiddichte luchtroosters gekregen (foto: LB).

Alhambra verbouwing 033Nieuwe comfortabele stoelen. De losse projectievensters zijn vervangen door een groot raam. De Philips FP-30 projector staat klaar. Net naast het projectievenster hangt een video-camera om daarme vanuit de kassa het beeld te kunnen beoordelen (foto: LB).

Alhambra verbouwing 034Zaal-2. De voorstelling kan beginnen (foto: LB).

 

Stalen balk

Om het gewicht van het verlengde balkon dat nodig is om er Zaal-2 van te maken op te kunnen vangen is er een stalen balk aangebracht. Om zo een zware balk in een bestaand gebouw aan te brengen is geen kleinigheid.

Alhambra verbouwing 176Moet die naar binnen? Dat gaat op rolletjes (foto: LB).

Alhambra verbouwing 177En met ellebogenstoom komt ie naar binnen (foto: LB).

Alhambra verbouwing 178Met een takel en een koevoet leggen twee man de balk op de goede positie (foto: LB).

Alhambra verbouwing 179De takel hangt al klaar (foto: LB).

Alhambra verbouwing 180De tussenvloer moet hier tijdelijk vrij gemaakt worden (foto: LB).

Alhambra verbouwing 181En dan is het grote moment aangebroken. Hijsen maar (foto: LB).

Alhambra verbouwing 182Om de beurt een poosje aan de ketting trekken. Vanwege de overbrenging is dat nog best een langdurig en vermoeiend karwei (foto: LB).

Alhambra verbouwing 198De projectleider bezig met de planning (foto: LB).

Alhambra verbouwing 183In de ene gevel is een gat gemaakt. Daar moet de balk eerst een stukje door heen. Met een houten balk wordt er bijgestuurd (foto: LB).

Op deze foto is goed te zien dat de oude wandbetimmering is blijven zitten. Daar overheen is de nieuwe wandbekleding van gipsplaat aangebracht. Daarom heeft niemand de bij de sloop aangetroffen muurschildering toen kunnen zien.

Alhambra verbouwing 184Aan de andere kant is een nis gemaakt waarin de balk kan worden opgelegd. De balk ligt op zijn plaats (foto: LB).

 

Extra nooduitgang voor Zaal-2

Om in geval van nood voldoende capaciteit te hebben om het publiek snel en veilig Zaal-2 te laten verlaten, was het noodzakelijk dat er een tweede nooduitgang gemaakt zou worden. Je moet er niet aan denken hoe dat in de jaren daarvoor had kunnen aflopen.
Boven de entree en de hal was een niet meer in gebruik zijnd woonhuis met eigen ingang op de hoek van het gebouw aan de Coosje Buskenstraat en de Spuistraat. Door dat woonhuis is een nooduitgang gemaakt waarbij gebruik gemaakt werd van de trap van het woonhuis.

Alhambra verbouwing 164In de achterwand van het balkon moet een doorgang naar het woonhuis gemaakt worden. Rechts is de bak te zien waardoor de verse buitenlucht naar binnen kon komen. Met een hendel kon in de winter de luchttoevoer gesloten worden (foto: LB).

Alhambra verbouwing 165In het woonhuis is dit de plek waar de nooduitgang gemaakt moet worden (foto: LB).

Alhambra verbouwing 166Doorsteek vanaf de tussen-etage (foto: LB).

Alhambra verbouwing 167Hier is de vloer te zien van de bovenetage. Daar zal een stuk uit moeten (foto: LB).

Alhambra verbouwing 168Keukentje op de tussen-etage. Er moet nog een stuk muur uit (foto: LB).

Alhambra verbouwing 169De timmerlui overleggen met elkaar (foto: LB).

Alhambra verbouwing 170De deursponning is afgewerkt. Hier zijn de ramen van de tussen-etage en bovenetage van het woonhuis goed te zien. Die ramen kijken uit op de Spuistraat (foto: LB).

Alhambra verbouwing 171Vanuit het woonhuis via de nieuwe nooduitgang naar Zaal-2 gezien (foto: LB).

Alhambra verbouwing 172De nis van het oude luchttoevoerrooster wordt afgewerkt (foto: LB).

Alhambra verbouwing 173De wanden van de extra nooduitgang in aanbouw (foto: LB).

Alhambra verbouwing 174De bestaande trap van het woonhuis die op de schuine hoek van het gebouw uitkomt (foto: LB).

Alhambra verbouwing 175De extra nooduitgang - en de eigen opgang naar de voormalige bovenwoning - komt hier op straat uit (foto: LB).

 

Dakbedekking

Alhambra verbouwing 035De oude dakbedekking van asfaltpapier bedekt met grind. Overal ligt materiaal dat van elders door de wind is aangevoerd. Op natte plekken groeit het mos welig (foto: LB).

Alhambra verbouwing 036Isolatieplaten met overlappende waterkerende laag bitumen worden vastgespijkerd (foto: LB).

Alhambra verbouwing 037Bitumen wordt uitgerold en met teer waterdicht vastgeplakt (foto: LB).

Alhambra verbouwing 038Met man en macht wordt er aan gewerkt om het dak voor de regen dicht te leggen. Gasflessen en een kookketel met teer in plaats van een vlam om het bitumen vast te plakken (foto: LB).

Alhambra verbouwing 039Ruimhartig wordt het teer uitgegoten (foto: LB).

Alhambra verbouwing 040Steenslag is aangebracht, de dakdoorvoeren afgewerkt. Het dak is klaar (foto: LB).

 

Benedenzaal wordt Zaal-1

Alhambra verbouwing 194De oude zaal met het balkon. Eenvoudige stoelen met gebogen multiplex rug en dunne, blauwe bekleding (foto: LB).

Alhambra verbouwing 196Benedenzaal met middenpad in het achterste deel. De voorste twee rijen waren de 'nekloge' (foto: LB).

Alhambra verbouwing 129De oude stoelen opgeslagen en onder het plastic. Onbekend waar ze naar toe zijn gegaan (foto: LB).

Alhambra verbouwing 018De projectiewand is gesloopt. Om het plafond aan te pakken is er een werkvloer op hoogte aangebracht. Een balklaag voor een lager plafond is in aanbouw (foto: LB).

Alhambra verbouwing 189Onder de toneelvloer waarop het scherm stond zit de ketelruimte voor de centrale verwarming. Een groot ventilatierooster voor de ketelruimte is zichtbaar (foto: LB).

Alhambra verbouwing 190Aanvankelijk stond hier een grote ketel die op stookolie brandde (de olietank lag onder de stoep achter het gebouw). Nu staat er een flinke gasketel waarvan de gasleiding onder de vloer van Zaal-1 ligt (foto: LB).

Alhambra verbouwing 191De achterwand waar het scherm komt wordt geïsoleerd (foto: LB).

Alhambra verbouwing 192Met houten platen wordt de wand afgewerkt. Aan de bovenkant is dikke isolatie te zien om daarmee het geluid te dempen tussen beide zalen (foto: LB).

Alhambra verbouwing 193De wand wordt zwart geschilderd om reflectie van het projectielicht dat door het scherm schijnt te voorkomen. Het projectiescherm bevat duizenden gaatjes om het geluid van de speakers die achter het scherm staan niet te belemmeren (foto: LB).

Alhambra verbouwing 046Zaal-1. De cabine is gemetseld. Het plafond (onder Zaal-2, het oude balkon) wordt van rachels voorzien om hierop de gipsplaten te bevestigen (foto: LB).

Alhambra verbouwing 047Er zit honderden meters latwerk verborgen achter het plafond. Als het eenmaal dicht is ziet niemand dat meer (foto: LB).

Alhambra verbouwing 048 bewDe rand van het oude balkon waar nu de verlengde vloer van Zaal-2 begint en het eerste deel van het verlaagde plafond van Zaal-1 te zien is (foto: LB).

Alhambra verbouwing 043Onderkant van het balkon is vrijgemaakt om de verlengde vloer aan vast te maken. Onder het balkon loopt een hemelwaterafvoer naar de riolering van de Spuistraat (foto: LB).

Alhambra verbouwing 186Op het plafond van Zaal-1 achter het verlaagde deel en de wanden worden gipsplaten aangebracht (foto: LB).

Alhambra verbouwing 187Nu begint het al echt wat te lijken (foto: LB).

Alhambra verbouwing 044Het plafond onder de verlengde vloer van Zaal-2 wordt met isolatie en gipsplaat dichtgezet (foto: LB).

Alhambra verbouwing 049Het plafond is klaar en donker geschilderd om reflectie van het projectielicht tegen te gaan. De wanden zijn van gipsplaat voorzien. De koven voor de indirecte, dimbare TL-verlichting zijn aangebracht (foto: LB).

Alhambra verbouwing 125Wandarmaturen worden gemonteerd. Het armatuur bestaat uit twee verschoven en gespiegelde delen (foto: LB).

Alhambra verbouwing 041De deuren van de nooduitgangen van Zaal-1 worden zwaar geïsoleerd om met name het verkeerslawaai tegen te houden (foto: LB).

Alhambra verbouwing 042Onze hond Rhana voelt zich overal thuis (foto: LB).

Alhambra verbouwing 132De stoelen worden in losse onderdelen uitgeladen (foto: LB).

Alhambra verbouwing 130Het koffiekleurige tapijt is gelegd (foto: LB).

Alhambra verbouwing 131Stoelruggen en -zittingen worden opgestapeld (foto: LB).

Alhambra verbouwing 133Een gespecialiseerde ploeg mensen (3 personen) van de Spaanse stoelenfabriek zet snel en efficiënt de honderden stoelen vast op de vloer (foto: LB).

Alhambra verbouwing 050Zaal-1 is klaar. Nieuwe filmcabine, nieuwe comfortabele stoelen, nieuwe wandbekleding, nieuwe nooddeuren. De voorstelling kan beginnen (foto: LB).

Alhambra verbouwing 195Zaal-1 (foto: LB). Alhambra verbouwing 196Zo was het vroeger....    (foto: LB)

Alhambra verbouwing 197... en zo is het geworden (foto: LB).

 

Entree, kassa, hal, trappen en toiletten

Alhambra verbouwing 051Oude entree, hal met vitrine en een al jaren niet meer in gebruik zijnde kassa (foto: LB).

Alhambra verbouwing 083Voorhal met deuren naar de binnenhal (foto: LB).

Alhambra verbouwing 086Oude kassa in de voorhal (foto: LB).

Alhambra verbouwing 052Voorhal met in vieren gevouwen buitendeur waarvan in de praktijk alleen de twee middelste open stonden (konden). De Staande balk was de scheiding tussen de voor- en binnenhal (foto: LB).

Alhambra verbouwing 053Voordeuren en een deel van de muren gesloopt. De nooddeur van het balkon (Zaal-2) staat open (foto: LB).

Alhambra verbouwing 054Een belangstellende of nieuwsgierige blik in het voorbijgaan (foto: LB).

Alhambra verbouwing 073Om goed te kunnen metselen moet je je soms in bochten wringen (foto: LB).

Alhambra verbouwing 055A.S. VRIJDAG? Is dat niet wat voorbarig? (foto: LB).

Alhambra verbouwing 057Binnenhal, trap naar het balkon, garderobe en werkkast (foto: LB).

Alhambra verbouwing 058Binnenhal, kolom ontmanteld (foto: LB).

Alhambra verbouwing 059Voorhal met doorkijkje naar de trap (foto: LB).

Alhambra verbouwing 060Nieuwe werkkast onder de trap (foto: LB).

Alhambra verbouwing 067Trappenhuis gestript (foto: LB).

Alhambra verbouwing 069Trappenhuis met vaste vloerbedekking en trapleuningen met ingebouwde verlichting (foto: LB).

Alhambra verbouwing 088Deuren tussen de binnen- en buitenhal (foto: LB).

Alhambra verbouwing 070Oude binnenhal met granito vloer. Trap met linoleum en beklede trapleuning (foto: LB).

Alhambra verbouwing 071Sloopwerk in de binnenhal bij de trap (foto: LB).

Alhambra verbouwing 082Goede afwerking luistert nauw (foto: LB).

Alhambra verbouwing 072Nieuwe ingang van de binnenhal en de trap (foto: LB).

Alhambra verbouwing 110Tussen-etage en garderobe (foto: LB).

Alhambra verbouwing 123Tussen-etage met trapopgang naar het balkon. Nog net zichtbaar een luik om onder het balkon te kunnen komen voor onderhoud (foto: LB).

Alhambra verbouwing 113Ingang balkon (foto: LB).

Alhambra verbouwing 109Toiletten balkon, ingang cabine en ingang woonhuis (foto: LB).

Alhambra verbouwing 106Plafond gesloopt. De afvoerbuizen van de toiletgroep boven zijn zichtbaar geworden (foto: LB).

Alhambra verbouwing 107Nieuw plafond wordt aangebracht (foto: LB).

Alhambra verbouwing 124De TL-verlichting in de trapleuningen in aanleg (foto: LB).

Alhambra verbouwing 112Tussenetage is klaar. Nieuw plafond, verlichting en kleinere garderobe. Op de muren van het trappenhuis is een paars-grijze vloerbedekking geplakt. Onder de trapleuning is de kleur bruin (foto: LB).

Alhambra verbouwing 114Trap en ingang van Zaal-2 (foto: LB).

Alhambra verbouwing 111Heren- en damestoilet van Zaal-2 (foto: LB).

Alhambra verbouwing 104Eén damestoilet, één herentoilet en drie urinoirs. Veel te beperkt en bovendien moeilijk begaanbaar vanwege twee treetjes naar beneden. Bij het damestoilet stond altijd een rij wachtenden (foto: LB).

Alhambra verbouwing 092Toiletruimtes volledig gestript (foto: LB).

Alhambra verbouwing 093Tussenmuurtjes gesloopt (foto: LB).

Alhambra verbouwing 094Raampjes dichtgemetseld (foto: LB).

Alhambra verbouwing 095De tijdelijke elektrische installatie schakelborden (foto: LB).

Alhambra verbouwing 097Losse veters? (foto: LB).

Alhambra verbouwing 098De kozijnen zijn gesteld (foto: LB).

Alhambra verbouwing 099Op de plaats van het vroegere buffet wordt nu een invalidentoilet gemetseld (foto: LB).

Alhambra verbouwing 199En voor metselen is veel specie nodig (foto: LB).

Alhambra verbouwing 101De vloer egaliseren (foto: LB).

Alhambra verbouwing 102De tegelzetter maakt er iets moois van (foto: LB).

Alhambra verbouwing 103The finishing touch: afvoegen (foto: LB).

Alhambra verbouwing 105Een hele verbetering voor Zaal-1: een invalidentoilet, dames- en herentoiletten (foto: LB).

 

Cabine's

Alhambra verbouwing 135Philips FP-20 projectoren. Lampenhuis met hogedruk kwiklampen SPP (voor uitleg zie Alhambra theater) (foto: LB).

Alhambra verbouwing 136Omspoeltafel met filmrollen voor eenmalige voorstelling op de voorgrond. Op de verhoogde vloer een transportkoffer voor een film. Daarachter een van de twee pulsators voor de SPP lampen (foto: LB).

Alhambra verbouwing 119De projectievensters zijn vervangen door één groot raam (foto: LB).

Alhambra verbouwing 137Aan de inrichting van de cabine hoefde voor de projectie in Zaal-2 -afgezien van wat technische vernieuwingen en uitbreidingen - weinig gedaan te worden. De twee FP-20 projectoren zijn vervangen door één Philips FP-30 projector met 2-plaats non-rewind installatie. De projectievensters zijn dichtgemaakt en alleen een groot projectie- en controlevenster is er voor in de plaats gekomen (foto: LB).

Alhambra verbouwing 145Voor Zaal-1 moest er een compleet nieuwe cabine gemaakt worden die tussen de toiletgroep en de zaalingang komt te staan. Daarbij komt de cabine deels in de zaal en deels in de hal. Achter het gemetselde muurtje is de zaal en een van de nooduitgangen te zien (foto: LB).

Alhambra verbouwing 148De zaalingang is iets verplaatst om de cabine zoveel mogelijk midden voor het doek te kunnen krijgen (foto: LB).

Alhambra verbouwing 150Zijmuur van de cabine met daarachter de ramen van de toiletgroep. Tegen deze wand komt een liftschacht om films naar Zaal-2 te transporteren en voor de Interlock (zie Alhambra theater) (foto: LB).

Alhambra verbouwing 151De cabine vanuit de hal gezien. De deur is naast de zaaldeur. In de cabine komt een verhoogde betonvloer om de projector op de goede hoogte te kunnen plaatsen. Er wordt later nog een trapje van drie treden gestort (foto: LB).

Alhambra verbouwing 152De cabine vanuit de zaal gezien, gemakkelijk te herkennen aan het projectievenster (foto: LB).

Alhambra verbouwing 153Cabine van Zaal-1 met Philips FP-30 projector, 3-plaats non-rewind en opwikkeltafel. Het grijze kastje op de muur is de dimmer voor de TL-zaalverlichting. De lamp erboven is een ohmse ballast voor de diminstallatie en tevens een controlelamp (foto: LB).

 

Elektrische installatie

Alhambra verbouwing 115In het plafond van Zaal-2 komen diverse leidingen te lopen voor de bediening van het kader, de luidsprekers en verlichting (foto: LB).

Alhambra verbouwing 116In de cabine moet het nodige gesloopt worden. Maar wat is waarvan? (foto: LB).

Alhambra verbouwing 117Gaten boren voor de leidingen die nodig zijn voor de besturing in het kantoor beneden van de automatisering van de projectie-apparatuur (foto: LB).

Alhambra verbouwing 118Nieuwe leidingstraten voor de geautomatiseerde cabine (foto: LB).

Alhambra verbouwing 121Tegen de vloer van het woonhuis boven de kassa (foto: LB).

Alhambra verbouwing 122Staat alles goed genoteerd? (foto: LB).

 

Kassa, kantoor en buffet

 Alhambra verbouwing 086De oude kassa aan de buitenzijde (foto: LB).

Alhambra verbouwing 089De oude kassa aan de binnenzijde (foto: LB).

Alhambra verbouwing 091Het oude buffet, ingeklemd in een nis waardoor klanten - zeker als het druk was - maar moeilijk met hun frisdranken en snoep een weg konden banen terug naar de hal en zaal (foto: LB).

Alhambra verbouwing 061De kassa/kantoorruimte is volledig gestript. De borden voor het raam voor de filmposters en filmfoto's zijn  hier nog in de oude staat te zien (foto: LB).

Alhambra verbouwing 062Verder slopen is niet meer mogelijk (foto: LB).

Alhambra verbouwing 063Vanaf buiten gezien (foto: LB).

Alhambra verbouwing 064De opbouw is begonnen, het nieuwe kozijn is geplaatst (foto: LB).

Alhambra verbouwing 065Dubbel glas geplaatst. Er zit zelfs verlichting in de nieuwe vitrine (foto: LB).

Alhambra verbouwing 074De opbouw van de kassa/kantoorruimte vordert gestaag (foto: LB).

Alhambra verbouwing 157De luifel met 'filmstrook' met daarop aan twee kanten neonletters. Op de schuine hoek van het gebouw vierkante met TL verlichte letters (foto: LB).

Alhambra verbouwing 075Het kassablok is geplaatst (van binnenuit gezien) (foto: LB).

Alhambra verbouwing 076De buffetwand nadert zijn voltooiing (foto: LB).

Alhambra verbouwing 087Buffetraam voor de verkoop van frisdranken en snoep (foto: LB).

Alhambra verbouwing 090Kassa en buffet aan de binnenzijde (foto: LB).

Alhambra verbouwing 077De voormalige eigenaar, Rinus van Liere en zijn vrouw, komen een kijkje nemen tijdens de verbouwing (foto: LB).

Alhambra verbouwing 078Plafond, strak tegen de stalen balken (foto: LB).

Alhambra verbouwing 079Het horizontaal en vlak stellen van de hoogte van het plafond gebeurt met een scherp timmermansoog (foto: LB).

Alhambra verbouwing 080Stuccen en timmeren tegelijk. Het vergt wat overleg in de afbouwfase waarbij alles onder tijdsdruk komt te staan (foto: LB).

Alhambra verbouwing 081Een klein keukenblok voor de afwas (foto: LB).

Alhambra verbouwing 126In het kantoor komen alle besturingskabels van twee geautomatiseerde cabines bij elkaar (foto: LB).

Alhambra verbouwing 127'Meneer Berman' (Lodewijk voor intimi) sluit de bediening van de projectie-apparatuur in het kantoor aan (foto: LB).

Alhambra verbouwing 128Het bedienpaneel en de bewaking van het beeld in werking. Bovenste monitor op het scherm van Zaal-2 gericht, op de onderste monitor is het doek voor het scherm van Zaal-1 te zien (foto: LB). 

 

Wat de vakpers zegt

FILM 3 blad 1 FILM 3 blad 2
FILM 3, 2 februari 1979, uitgave van de nederlandse bioscoopbond
 

Alhambra kent u niet meer terug

Het aloude Alhambra Theater in Vlissingen heeft een grootse metamorfose ondergaan. De bioscoop, strategisch gelegen aan de 'oprit', zoals de geboren en getogen Vlissingers het noemen, pal achter de boulevard is in een periode van vijftien weken herschapen in een dubbelbioscoop die gezien mag worden en er zijn heel wat mensen komen kijken sinds het theater draait in een nieuw jasje, aldus de tevreden eigenaren, de heren Groot en Van der Heide.

NIEUWE IMPULS
Ondanks het slechte weer waren de trotse eigenaren vanuit het verre Enkhuizen naar Vlissingen getogen om de bezichtiging van hun bioscopen te begeleiden. Niets bijzonders, hoor, want wij vinden het noodzakelijk om elke week minstens één maal ons gezicht te laten zien in onze bedrijven. In het zuiden zijn dat Goes en Vlissingen, die sinds begin 1974 in handen zijn van de Westfriezen. Na een betrekkelijk korte periode de bedrijven gepacht te hebben van een vorige eigenaar Van Liere. Het had trouwens maar een haar gescheeld of de zaak was helemaal niet doorgegaan, want op het moment dat men de tip kreeg dat de eigenaar van plan was zijn bedrijven af te stoten, was hij al in een vergevorderd stadium van onderhandeling met een brouwerij. Gelukkigerwijze liep dat in het finale stadium niet zo vlot en kreeg men alsnog een telefoontje om te komen praten en kon de zaak beklonken worden.

De beide enthousiaste ondernemers hadden er meteen wel zin in, maar schrokken toch wel toen zij het Vlissingse bedrijf wat nauwkeuriger gingen bekijken. Doordat het pand jaren in een bestemmingsplan had gelegen en er in die periode niets aan gedaan kon worden omdat het toch op de nominatie stond om te verdwijnen, was een grondige aanpak van de zaak wel dringend noodzakelijk.

RADICAAL
De enige succesvolle methode was in dit geval de meest radicale, dat wil zeggen de zaak dichtgooien en alles slopen wat er maar te slopen viel op de buitenmuren na. Zoals zo vaak in dit soort gevallen kwam men tijdens het vorderen van het werk steeds meer dingen tegen die onzichtbaar in een eerste beschouwing toch dringend gedaan moesten worden. Het is een vele tonnen verslindende affaire geworden, maar het resultaat mag zeer zeker gezien worden. het balkon veranderde in een tweede zaal met 120 zitplaatsen. De oorspronkelijke balkonrand werd niet gehandhaafd, maar verder naar voren in de benedenzaal gebracht. De benedenzaal kreeg 237 comfortabele stoelen en is ook voorzien van een bijzonder plezierig ogende wandbekleding, die praktisch overal in het gebouw is terug te vinden zodat bijvoorbeeld ook de akoestiek in het kolossale trappenhuis prettig aandoet en men geen 'badhuiseffect' krijgt.

TECHNIEK
De beide cabines werden uitgerust met gloednieuwe Philips FP 30 apparatuur en door een speciaal aangelegde liftkoker bestaat de mogelijkheid tot interlock. Vanuit het kantoor van de enthousiaste bedrijfsleider, de heer Boumans is het mogelijk het hele bedrijf in de gaten te houden met bewakingsmonitoren. Bovendien is het mogelijk om de elektrische installatie van het hele gebouw van daaruit in- en uit te schakelen. Dat er bepaald niet beknibbeld is blijkt wel uit het feit dat er ook een speciaal invalidentoilet gebouwd is, met ook een waarschuwingsschakelaar naar de bedrijfsleiding. In de praktijk blijkt echter dat er bijzonder weinig van deze bijzondere service gebruik gemaakt wordt, terwijl er zeer regelmatig invaliden de zalen bezoeken.

PROGRAMMERING
Er wordt zeven dagen per week gedraaid. Zaterdag en zondag zijn er twee avondvoorstellingen, door de week één. Zondagmiddag zijn er speciale kindermatinees. In de grote zaal beneden voor de kleintjes en boven voor de iets oudere kinderen. Vrijdag zijn er in beide zalen nachtvoorstellingen, in zaal 1 een sexfilm en in zaal 2 een film in het 'art-genre'.

Door deze opzet is het bezoek dan ook aanzienlijk gestegen en men doet er dan ook alles aan om mee te lopen met de grote landelijke premières, zoals nu het geval is met 'Een vrouw als Eva' [ 25 januari 1979]. Het is niet altijd een eenvoudige zaak om iedere week weer voor beide zalen een goede film te contracteren, aldus de heer Van der heide, maar we doen er alles aan om het publiek zo snel mogelijk van dienst te zijn. Dat dit door het publiek gewaardeerd wordt blijkt wel uit de nog steeds stijgende bezoekcijfers. Er zijn ook veel nieuwe bezoekers die gehoord hebben dat het echt weer de moeite waard is om naar de Alhambra te gaan en bij deze mening kunnen wij ons volledig aansluiten.

 

Foto's uit bovenstaand artikel

(fotos: NBB)

FILM 3 afbeelding 1Alhambra theaters Vlissingen, januari 1979 (foto: NBB).

FILM 3 afbeelding 2Interlock projectie. (De film wordt vanaf de bovenste plaat door de projector gevoerd en gaat daarna door de schacht naar zaal-2 waar die ook daar door de projector gevoerd wordt en op een vrije plaat wordt opgewikkeld. Bij de volgende voorstelling is de weg van de filmstrook in omgekeerde richting) (foto NBB).

FILM 3 afbeelding 3Het trappenhuis (foto: NBB).

FILM 3 afbeelding 4De ingangspartij (foto: NBB).

FILM 3 afbeelding 5Zaal 1 (foto: NBB).

FILM 3 afbeelding 6Zaal 2 (foto: NBB).

 

Alhambra
theater

 
Muurschildering
ontdekt
 

Oude
bioscoopapparatuur