Al heel lang wist ik dat er met de oude projectoren en de andere bioscoopspullen die ik opgeslagen had in een garage niets meer zou gaan doen. In de loop van de jaren was er meer spul in de garage bijgekomen waardoor zelfs het zicht op de projectoren ontnomen werd. Eerst de vele dozen met boeken en andere spullen opruimen en dan zijn de bioscoopspullen aan de beurt.

Het mooiste zou zijn als de projectoren ergens een plek zouden kunnen krijgen waar iemand er nog iets mee zou gaan doen. Allereerst dacht ik aan Filmmuseum Eye in Amsterdam. Mocht dat niet lukken dan was er nog een contact van Theo Bovenkerk die wellicht belangstelling had. Als die er maar één zou willen dan wilde een vriend van ons er wel een hebben, maar hij wist ook vrijwel zeker dat hier thuis anders over gedacht zou worden. En als alles op niets zou uitdraaien, dan bleef de ijzerhandelaar over.

Filmmuseum Eye reageerde direct. Ze zouden zeker de brandbare nitraatfilm willen hebben van het bezoek van Juliana en Bernhard aan Haarlem in 1949. En voor de apparatuur moest een collega geraadpleegd worden die nu even afwezig was. Maar na een week kreeg ik de vraag of ze mochten komen kijken. Een datum werd afgesproken en toen kwamen Soeluh van den Berg en Ron Salari naar de garage in Koudekerke. Op het moment dat ik de garagedeur open deed, zag ik twee glunderende gezichten.

Bauer M7 2

Het een en andere had ik al gesorteerd en uitgezocht. Linksvoor naast mijn stofjas een brandweerstoeltje, rechts een Ernemann voorstuk en op het pallet een noodlantaarn en een brandspuit, allemaal uit Cinema Palace. De twee oude klapstoeltjes waren teveel door de houtworm verteerd om van nut te zijn.

Op de pallets staan diverse Polygoon Journaaloverzichten en andere stukken film. Voor de 16mm projectoren is geen belangstelling omdat ze die al voldoende hebben. Maar voor de Bauers met hun fraaie lampenhuizen is veel belangstelling. Er staat ook nog een mooi Philips lampenhuis dat ze graag willen hebben. Ook bij het documentatiemateriaal zitten verschillende papieren die interessant zijn. Lenzen in soorten en maten waaronder twee soorten Cinemascopelenzen waarvan een stel met verstelbare uitrekfactor van het beeld, versterkers, grootformaat dia's nemen ze al zoveel mogelijk mee. Voor het grote en zware materiaal wordt een afspraak gemaakt om die met een vrachtwagen op te halen.

Iedereen blij. Eind goed, al goed.

 

Op de onderstaande foto's is onder andere te zien:

  • Ernemann voorstuk met voorvlinder
  • Noodlantaarn, brandspuit, smeervoorschrift SPP lampenhuis, bakje voor reserveringen
  • Brandbare film van het koninklijk bezoek van Juliana en Bernard aan Haarlem in 1948
  • Philips Sunlite koolspitsenlampenhuis
  • Binnenwerk van het Strong Mogul lampenhuis met achteraan de spiegel van de dia-inrichting
  • Philips kwiklampgelijkrichters met regelaar
  • Strong Mogul lampenhuis met instelknoppen, regelaar, motor en ampèremeter
  • Rek met diverse losse onderdelen zoals reserveversterker, spiegels, telmachine, geluidskop, lenzen, kassarolhouder en lensbeugels
  • Bauer M7 vlinderhuis, voorstuk, vooraanzicht
  • Overzicht opstelling, Philips 2788 versterker (+spiegels van de Strong Mogul), lenzen waaronder CinemaScope
Ernemann voorstuk kl a Noodlantaarn brandspuit smeervoorschrift SPP reserveringsbakjes kl
Film koninklijk bezoek Haarlem kl Philips lampenhuis kl
Strong Mogul lampenhuis binnenwerk kl Philips kwiklamp gelijkrichters
Strong Mogul lampenhuis besturing kl Strong lampenhuis achterkant kl Rek met onderdelen
Vlinderhuis Bauer M 7 kl Bauer M 7 voorstuk kl Bauer M7 voorkant kl
Strong lampenhuis kl Philips 2788 versterker kl Lenzen kl

 

En dan tot slot....
Bauer M7 transport 2 Ron Salari transport Bauer M7 Bauer M7 transport 1

 

The end

© Luc Boumans – december 2021