Bombardement Leiden 1944

Leiden werd op 11 december 1944 getroffen door een hevig bombardement. Op diezelfde dag werd in de woning van het gezin BUS - van KASTEREN boven de winkel van C. Jamin aan de Steenstraat, de 23e verjaardag gevierd van dochter Martha (Map). Van haar verloofde Gerard Boumans had ze een grote dekenkist cadeau gekregen. Op de kist stond een teer vaasje met een orchidee.

Iedereen zocht een plek om te schuilen, de meesten zaten onder de trap. Christiaan van Beek stond buiten te schuilen tegen een gebouw tegenover de winkel. Een voltreffer kwam midden op straat, vlak bij de winkel neer. De 33 jarige Christiaan van Beek werd dodelijk getroffen.
Pas een half jaar later, op 14 juni 1945, werden zijn stoffelijke resten (her)begraven op het R.K. kerkhof aan de Zijlpoort.

Christiaan Arnold van Beek (1911-1944) echtgenoot van Hillegonda Roelandse

Bidprentje Bus093   Bidprentje Bus094
 

Na het bombardement bleek in het huis een groot deel van de inventaris vernield te zijn. Het pannetje met een soort stoofpot (een feestmaal in de hongerwinter) was van het noodkacheltje gevallen. Op zolder, waar de was te drogen hing, lag overal de inhoud van het riool dat door de bom getroffen was.
Als door een wonder bleken de dekenkist en het vaasje met de orchidee ongeschonden.

Bombardement 1944 opruimen van de schade Steenstraat Leiden

Kort na de oorlog werd op die plek een herinneringsmonument geplaatst.

Bombardement 1944 herdenking 1946 Steenstraat Leiden

 (Archief Erfgoed Leiden)

 

TERUG

Mijn genealogische site